Om je moestuin winterklaar te maken, is het belangrijk om enkele beschermende maatregelen te nemen en ook wat snoeiwerk te verrichten. Hier zijn enkele tips:
Bescherming tegen vorst: Zorg ervoor dat kwetsbare planten voldoende beschermd zijn tegen de koude temperaturen. Bedek ze met een dikke laag mulch of stro om de wortels te isoleren. Je kunt ook gebruik maken van tuinvlies of kweekbakken om de planten te beschermen tegen vorst.
Snoeien: Snoei de dode takken en bladeren van de planten in je moestuin. Verwijder ook eventuele zieke plantendelen om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Snoei ook de klimplanten en heggen die te groot zijn geworden, zodat ze compact en gezond blijven.
Opruimen: Ruim alle plantresten en afgevallen bladeren op uit je moestuin. Dit helpt om de verspreiding van ziekten en plagen te verminderen en voorkomt dat je tuin een broedplaats wordt voor insecten en schimmels.
Composteren: Maak gebruik van het herfstseizoen om compost te maken. Verzamel bladeren, grasmaaisel en tuinafval en leg ze op een composthoop. Door dit organische materiaal tijdens de wintermaanden om te zetten in compost, heb je in het voorjaar voedzame compost voor je moestuin.
Controleer op ongedierte: Geef je moestuin een grondige inspectie om te zien of er tekenen zijn van ongedierte of ziektes. Als je problemen ontdekt, neem dan passende maatregelen om ze te bestrijden voordat de winter begint.
Nog enkele hints:
- Bescherm kwetsbare planten, bijvoorbeeld kruiden als rozemarijn en tijm. Gebruik compost en bladeren rond de voet van de plant, bij extreme kou kan je de plant ook beschermen met vliesdoek.
- Zet potplanten in de kas waar ze droog en windvrij staan. Bescherm de pot evt met bubbelplastic.
- Zet de composthoop nog een keer om. De wormen en andere beestjes zullen bij kou in het midden van de hoop gaan zitten, dus als de buitentemperatuur kouder wordt kan je de hoop beter met rust laten.
- Snoei de herfstframbozen op de grond af. Ze geven vrucht op nieuw hout. Bij zomerframbozen is dit anders, zij geven vrucht op 1 jarig hout, en daarom moet je bij zomerframbozen direct na de oogst de takken snoeien die gedragen hebben. De nieuwe scheuten geven het jaar daarop oogst.
- De asperges worden langzaam geel. Snoei ze net boven de grond af.
- Oogst de witlofwortels vóór de eerste vorst.
- Sla tuinmateriaal als stokken, touw en netten droog op. Dit voorkomt ziekten veroorzaakt door schimmels. Bovendien blijft het materiaal langer bruikbaar.
- Sluit platte bakken en de kas als (nacht)vorst voorspelt wordt.
- Haal de dahlia’s uit de grond. In theorie zou dit na de eerste nachtvorst nog kunnen, maar ik doe het graag op tijd. Sla ze droog en vorstvrij op.
- Droog zonnebloempitten.