Bloeiende planten en kruiden
in de moestuin door Jeroen
Berendsen
Bloemen in de moestuin zijn niet alleen een genot voor het oog maar zijn ook heel nuttig en zorgen voor meer biodiversiteit in je tuin. Bloeiende planten en kruiden trekken bijen en hommels aan die onze gewassen bestuiven.
Enkele voorbeelden zijn Wilde Marjolijn(Oregano), bieslook, Afrikaantjes, Phacelia, Lavendel, Borage/Komkommerkruid, Dille enz…
Bloeiende planten en kruiden hebben een gunstig effect als ze in de buurt van andere planten worden aangeplant. Zoals dille tussen de tuinbonen tegen de bladluizen vanwege de geur van dille. Mierikswortel tussen de aardappelplanten tegen de coloradokever. Sterk geurende kruiden zoals Salie en Hysop tussen koolsoorten stoten het koolwitje af.
Oost-Indische kers trekt bladluizen aan zodat andere gewassen er geen last van hebben. Bloeiende planten en kruiden trekken vijanden aan van schadelijke insecten zoals bijvoorbeeld zweefvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes.
Lieveheersbeestjes houden van gevarieerde beplanting en eten zwarte en groene bladluizen, spintmijten en eitjes van schadelijke insecten.
De larven van lieveheersbeestjes voeden zich ook met bladluizen. Zweefvliegen voeden zich met nectar en pollen van o.a. dille, kamille en goudsbloemen en zijn daardoor welkome bestuivers. Hun larven zijn de ware rovers en eten bladluizen. Sluipwespen zijn net als zweefvliegen goede bestuivers maar leggen hun eitjes in andere dieren zoals rupsen. De larven van de sluipwesp eten hun gastheer van binnenuit op.
Wanneer je combinatieteelt toepast en bloeiende kruiden en planten tussen je gewassen zet ben je niet meteen van alle plagen af want regen, wind, droogte en bodemgesteldheid en vele andere dingen kunnen hier mede de oorzaak van zijn. Maar je tuin is dan wel meer in balans en een paradijsje voor nuttige insecten. Dus grijp bij een plaag niet meteen naar de gifspuit want daarmee dood je ook de nuttige insecten. Tuinier met de natuur mee en niet tegen de natuur in.